WEB TASARIM DİLLERİ

Web tasarım günümüzde gelecek açısından büyük önem arz eden bir alan. Geleceğin en çok tercih edilen teknolojilerinden olacak web tasarımın aşağıdan hangi diller ile yazıldığını aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Yazımıza geçemeden önce belirtmeliyim ki web tasarım iki alana ayrılmıştır. Bu alanlardan biri arayüz tasarımı diye tabir ettiğimiz frontend bir diğeri ise arka taraf ile dile getirdiğimizi backend kavramıdır. Bugün ki yazımız da Arayüz tasarımında en çok kullanılan dilleri aşağıdan inceleyebilirsiniz.

HTML
İngilizcede Hyper Text Markup Language manasına gelen html Türkçemize Zengin Metin İşaret Dili olarak gelmiş metin tabanlı programlama dili değil bir tasarım dilidir. Html dilinin günümüzdeki son sürümü HTML 5’dir.

Az öncede tabir ettiğim gibi HTML bir programlama dili değildir. Nedenine gelirsek HTML metin işaret dili olduğundan dolayı bu dille ortaya bir program çıkarılamaz. Fakat bu dil ile yorumlanabilen programlar yazılabilir. Html dilinin temelinde yazı, görüntü, video gibi değişik verileri sayfalara eklemek yatar.

CSS
Cascading Style Sheets manasına gelen CSS Türkçe anlam bakımından Stil şablonları anlamına gelmektedir. Css dilinin genel görevi html dillerine stil yani bir takım özellikler vermektir. Css dilinin üç çeşit kullanım şekli vardır. Bunlar harici olarak tabir ettiğimiz External Style Sheet , Dahili yani sitemizde head tagının arasında bulunan Internal Style Sheet, sonuncusu ise Etiket içine yazılımıyla kullanılan Inline Style Sheet’dir. Hata yaptığımızda bizlere hatamızın nerede olduğu hakkında bilgi vermemesi onun en zor dillerden yapmıştır. Fakat şimdiden belirtmeliyim ki CSS de HTML gibi bir programlama dili değildir.

JAVASCRİPT
Java dili ile benzerliğiyle bilinen javascript dili Pascal ve Delphi dillerinden esinlenerek yazılmıştır. Javascript dili yorumlanması için gerekli araç tarayıcılardır. Bu yüzden javascript bir script dilidir. Javascript dili html dilinin içine gömülü olarak geldiğinden dolayı bir programlama dilinin aksine az öncede belirttiğim gibi bir script dilidir. Javascript dili kullanım bakımından html dilinin head tagının arasına yazılan script tagı ile çalıştırılır. Harici olarak da kullanılan bu dosya yine script etiketinin “src” özelliği ile çağırılır.

 

Bunun yanı sıra web tasarımın dışında sitemizin daha dinamik bir hal alması için web programlama dillerine de ihtiyaç duyurulur. Web programlama dilleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için Web Programlama Dilleri isimli makalimizi incelemenizde fayda var.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*